Botiza

Activitati

A1 Sprijinirea dezvoltării/ furnizării de servicii sociale/ furnizarea de servicii, inclusiv în cadrul centrelor comunitare integrate (medico-sociale)

A1.1 LISTA EVIDENTA A PERSOANELOR MEMBRII GT IN CADRUL ACTIVITATIILOR MEDICALE SI SOCIO-MEDICALE

A1.1 LISTA EVIDENTA ELEVI MEMBRII GT NEAG 09.09.2022

A1.1 LISTA EVIDENTA ELEVI MEMBRII GT DOLCA 06.09.2022

A1.1. Infiintare Centru comunitar integrat

            In cadrul acestei subactivitati se va infiinta Centrul Multifunctional, care va activa in cladirea amenajata in cadrul proiectului “Dotare centru multifunctional social in comuna Botiza, judetul Maramures” PNDR Axa LEADER, aflat in curs de implementare. Centrul va functiona in Judeþul Maramures, comuna Botiza, Strada Principla, nr. 398 si va avea in componenta servicii sociale. Pentru aceste servicii este acreditat Partenerul 2. Scopul proiectului PNDR consta in infiintarea dezvoltarea si prestarea a 3 tipuri de servicii si anume servicii sociale, educationale si medicale.

            În functie de cererea pe care centrul multifunctional o va primi, aici se vor desfasura activitati:

  • • medicale: la centrul multifunctional social, în cabinetul medical înfiintat va lucra un medic din comuna, în functie de disponibilitate, care va încheia un acord de colaborare cu Beneficiarul. Acesta va lucra minim 10 de ore/saptamâna la centrul multifunctional.
  • • consiliere familiala, sprijin pentru dezvoltarea unor probleme cu caracter social:
  • – consiliere psihologica – pentru persoanele ce necesita astfel de consiliere, persoane defavorizate, în risc de saracie si excluziune sociala, persoane abuzate sau cu probleme emotionale. Aceste persoane vor fi identificate cu ajutorul persoanei angajate la centrul multifunctional social si li se va oferi sprijin în depasirea problemelor cu care se confrunta.
  • – consiliere educationala – va fi organizata ca si activitate preliminara demararii activitatilor de tip afterschool si a doua sansa.
  • – consiliere vocationala – vor fi organizate sedinte de consiliere vocationala pentru elevii de clasa a 8a din comuna. Li se va evalua potentialul si vor fi asistati în gasirea si trasarea unei cai profesionale potrivite fiecaruia si dezirabile pentru societate. In cadrul Centrului se vor desfasura activitati de natura sociala, consiliere pentru copii si adulti pentru probleme de incluziune sociala, educationala si profesionala si servicii legate de echipa mobila care vor fi detaliate la subactivitatea corespunzatoare.

A2 Sprijin pentru creșterea accesului și participării la educație:

A2.1. Sprijin pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii prin: programe de tip zone prioritare de educație/ școală după școală

            Nevoia de servicii educationale in randul copiilor a fost identificata in urma analizei efectuate la nivelul comunitatii marginalizate vizate de proiect. In cadrul acestei subactivitati un numar de 39 de elevi (membri ai grupului tinta) vor participa la programe remediale (scoala dupa scoala), intr-un cadru organizat. Activitatea este necesara avand in vedere ca in ciuda participarii la orele din invatamantul scolar obligatoriu, prezenta elevilor este pur formala fara implicare efectiva la orele de curs, implicare ce ar duce la asimilarea de cunostinte si la deprinderea de abilitati/comportamente sociale corecte. Motivele acestei situatii de fapt sunt multiple: imposibilitatea asigurarii de catre parinte a mijloacelor materiale minimale pentru scoala, cum ar fi: rechizite, haine de scoala, carti, etc., lipsa timpului individual care poate fi alocat nevoilor si capacitatilor de invatare ale fiecarui copil in parte in cadrul unitatilor scolare dar si baza materiala precara asigurata de scoala (de exemplu, lipsa unor echipamente IT care sa ii ajute pe elevi sa dobandesca minimul necesar de cunostinte informatice atat de necesare in societatea moderna si tehnologizata in care traim).

            Chiar daca copiii participa la orele de la scoala desfasurate conform programei de invatamant, acestia nu dispun de conditiile necesare aprofundarii cunostintelor dobandite intrucat nu au spatiul necesar acasa (locuiesc in conditii precare si insalubre), nu primesc ajutorul familiei (parintii sau rudele nu detin cunostintele necesare ajutarii copiilor lor la teme) si nici nu au posibilitati materiale (majoritatea copiilor trebuie sa munceasca pentru a contribui la intretinerea familiei si asigurarea nevoilor primare).

            Astfel, nivelul competententelor de baza in randul elevilor din cadrul comunitatilor vizate este unul redus, in sensul intampinarii de dificultati cand facem referire la vorbit, scris si citit, cat si in ceea ce priveste socotitul.

            Prin participarea la programele remediale organizate in cadrul proiectului elevilor din cadrul comunitatilor vizate li se va oferi oportunitatea depasirii stadiului de analfabetism functional, in sensul dobandirii si dezvoltarii abilitatilor de a vorbi corect, citi si intelege un text, de a putea face conexiuni intre o informatie noua si informatii cu care au luat contact anterior, de a formula o opinie proprie si de a se exprima in scris si verbal in mod coerent o opinie asupra unui anumit subiect.

A3 Sprijin pentru accesul și/sau menținerea pe piața muncii

A3.1 Participarea la programe de ucenicie la locul de muncă

            Nevoia de a invata o meserie prin participarea la programe de ucenicie a fost identificata in urma analizei efectuate la nivelul comunitatii marginalizate vizate de prezentul proiect. 12 tineri sau adulti care nu au avut niciun loc de munca pana in prezent sau doresc reconversie profesionala in contextual economic actual al zonei, vor participa la programe de ucenicie la locul de munca. De asemenea, se va identifica un numar cat mai mare de potentiali angajatori care sa asigure desfasurarea in cadrul activitatii lor curente a programelor de ucenicie vizate prin proiect. Subventionarea programelor de uncenicie se va face in conformitate cu reglementarile din Legea 279/2005 – legea uceniciei, actualizata in 2017. In cadrul acestei activitati Solicitantul va externaliza servicii de consiliere, orientare si mediere pe piata muncii. Activitatea se va derula in parteneriat cu angajatori din zona programe de ucenicie dedicate persoanelor din categoria mai sus amintita. Expertii externalizati care se vor ocupa de aceste programe vor coordona activitatile de identificarea membrilor grupului tinta potrivit pentru ucenicie, inregistrare a somerilor la AJOFM, de inregistrare a ofertelor de munca ale angajatorilor de AJOFM de care apartin, incheierea contractului de munca intre angajator si ucenic, incheierea unui contract de formare profesionala intre angajator si un furnizor de FPC care la finalul perioadei de invatare sa certifice calificarea ucenicului, urmaresc evolutia ucenicului si raporteaza progresele profesionale inregistrate de acestia. Utilitatea desfasurarii prezentei subactivitati in proiect rezulta din gradul ridicat de neocupare la nivel general, dar mai ales in randul tinerilor, cauzele acestei situatii fiind multiple, printre care si: angrenarea cu preponderenta in activitatea de agricultura de subzistenta, participarea la munci agricole la terti fara forme legale, existenta unui numar redus de locuri de munca, lipsa de disponibilitate a societatilor comerciale/potentialilor angajatori de a angaja someri ce nu detin nicio calificare si/sau experienta profesionala, etc

A3.2 Sprijin pentru accesul și/sau menținerea pe piața muncii (consiliere, mediere, formare, subventionare angajatori)

            Nevoia de informare, consiliere, orientare profesionala si mediere pe piata muncii, de FPC si subventionare aangajatorilor, a fost identificata in urma analizei efectuate la nivelul comunitatii marginalizate ce face obiectul prezentei cereri de finantare. 212 membrii ai grupului tinta vor participa la sesiuni de informare, consiliere, orientare si mediere pe piata muncii. Necesitatea desfasurarii acestei subactivitati in cadrul proiectului deriva din nivelul scazut de educatie al persoanelor vizate, ce conduce la lipsa cunostintelor minime de prezentare in cadrul unui interviu, de intocmire a unui CV, din lipsa accesului la informatii privind cerintele pietei muncii sau la locurile de munca disponibile la nivel local/regional/national si de ce nu european. Astfel, gradul ridicat de somaj la nivel de comunitate reprezinta o consecinta directa a lipsei orientarii individuale in ceea ce priveste alegerea/practicarea unei meserii/ocupatii care sa corespunda cerintelor pietei muncii, a posibilitatilor reduse de autocunoastere in sensul lipsei instrumentelor de a corela anumite capacitati si caracteristici personale cu anumite tipuri de meserii, a capacitatii limitate de prezentare si interrelationare in vederea obtinerii unui post, precum si a accesului limitat la informatii de pe piata muncii (in sensul ca prea putine persoane din cadrul comunitatilor sarace se pot deplasa la sediul agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca in vederea participarii la intregul proces organizat de acestea pentru gasirea unui loc de munca). Prin intermediul sesiunilor de informare, consiliere, orientare si mediere pe piata muncii, persoanele vizate, care vor participa la 3 sedinte de acest fel, vor primi suportul necesar pentru alegerea unui curs de formare profesionala si pentru alegerea viitoarei cariere sau in vederea gasirii unui loc de munca adecvat nivelului de pregatire si tipului de studii pe care le urmeaza, in contextul ofertei de pe piata muncii. De asemenea, persoanele vizate isi vor insusi tehnici de cautare a unui loc de munca, cum ar fi: intocmirea unui CV, a scrisorii de intentie, prezentarea la interviu, etc. In urma sesiunilor de informare, consiliere, orientare si mediere pe piata muncii vor fi realizate evaluari diagnostic care vor corela aptitudinile, educatia si potentialul individual cu oportunitatile de pe piata muncii, creandu-se in acest mod mijloacele necesare pentru a facilita si stimula procesul de cautare si obtinere a unui loc de munca.

A4 Susținerea antreprenoriatului în cadrul comunității, inclusiv a ocupării pe cont propriu

A4.1 Acordarea de sprijin persoanelor din grupul țintă (persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială) pentru înființarea de afaceri sub forma unor servicii personalizate de sprijin

            In urma analizei de nevoi a rezultat faptul ca in zona nu exista foarte multi operatori economici si ca urmare si economia zonei este subdezvoltata si oferta de locuri de munca este deficitara. Prin intermediul acestei subactivitati, 12 persoane (membrii ai grupului tinta) vor fi asistate in vederea infintarii unei afaceri. Primul pas facut de catre persoanele vizate de aceasta activitate va fi participarea la cursuri de formare profesionala/initiere din domeniul antreprenoriatului, cursuri ce vor fi externalizate de catre Solicitant. Se va organiza o grupa de curs cu 12 persoane, apoi acestia vor fi consiliati in vederea elaborarii planului de afaceri, vor obtine micro-granturile pentru infiintarea afacerilor si vor fi consiliati in vederea gestionarii afacerii timp de 12 luni. Prin infiintarea noilor afaceri, intreprinderi individuale (ocupare pe cont propriu) se vor crea noi locuri de munca in domenii competitive care sa contribuie la cresterea economica a zonei. Avand in vedere ocuparea membrilor comunitatii preponderent in agricultura de subzistenta sau in activitati agricole prestate la terti fara forme legale, este necesara identificarea si implementarea de activitati economice cu un grad mai crescut de specializare si specificitate, care sa aduca plus valoare comunitatii in general dar si sa faciliteze celor implicati in activitatea de antreprenoriat contactul cu mecanismele mediului economic real.

            Pentru realizarea subactivitatii se vor implementa urmatoarele interventii:

  • – participarea membrilor grupului tinta la cursuri de competente antreprenoriale;
  • – acordarea de sprijin in elaborarea planului de afaceri;
  • – constituire comisie de selectie;
  • – selectie participanti pentru acordarea de micro-grant-uri in functie de calitatea si fezabilitatea planului de afaceri prezentat la finalul cursului ca aplicatie practica;

A4.2 Acordarea de micro-granturi (subvenții) pentru înființarea de noi afaceri si sprijin post-infiintare

            In urma procesului de selectie a planurilor de afaceri de la subactivitatea anterioara, vor fi acordate de catre Solicitant un numar de 12 micro-grant-uri de maxim 25.000 Euro (116,100.00 lei/plan de afaceri/firma), in vederea infiintarii afacerilor ale caror planuri au fost selectate. De asemenea, se va acorda spijin post-infiintare a afacerilor nou-create. In cadrul afacerilor astfel infiintate vor fi create intre 1 si 5 locuri de munca. Afacerile infiintate vor functiona cel putin timp de 12 de luni pe perioada implementarii proiectului (dintre care 10 luni acestia vor beneficia de consiliere antreprenoriala in vederea gestionarii afacerii) si vor asigura o perioada de sustenabilitate de cel putin 7 luni (perioada de sustenabilitate presupune in acest caz continuarea functionarii afacerii pe perioada implementarii proiectului sau dupa finalizarea implementarii).

            Interventiile vor viza:

  • – sprijin privind pasii legali ce trebuiesc urmati pentru infiintarea unei afaceri,
  • – stabilirea strategiei de patrundere si mentinere pe piata (strategia de marketing, politica de promovare, explicarea posibilelor surse de finantare a unei afaceri, etc.);
  • – suport in infiintarea companiei;
  • – se va acorda asistenta si consiliere antreprenoriala pentru perioada de desfasurare a activitatii economice a firmelor nou infiintate timp de 10 luni.

A5. Workshop-uri/Campanii de informare si constientizare/actiuni specifice în domeniul combaterii discriminarii si promovarii multiculturalismului si actiuni de implicare activa si voluntariat al membrilor comunitatii în solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea

A5.1 Workshop-uri/Campanii de informare si constientizare/actiuni specifice in domeniul combaterii discriminarii si promovarii multiculturalismului si actiuni de implicare activa si voluntariat al membrilor comunitatii in solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea

            Pentru informarea si constientizarea de catre membrii grupului tinta si opiniei publice privind problemele sociale ale grupurilor vulnerabile, respectarea principiilor egalitatii de sanse si de gen, nediscriminarii, promovarii multiculturalismului si dezvoltarii umane durabile vor avea loc in cadrul acestei subactivitati campanii si workshop-uri. Astfel vor fi organizate 2 workshop-uri avand ca teme “Metode participative de combatere a discriminarii si promovarea multiculturalismului in comunitatile marginalizate” si “Perspective actuale asupra dreptatii sociale. Concepte, practici si masuri de desegregare a comunitatii marginalizate”.

            La workshop-uri vor participa 200 de persoane, membrii GT si experti insotitori. In vederea participarii la evenimente se vor face inscrieri, asigurand astfel egalitatea de sanse tuturor membrilor grupului tinta si expertilor. Un workshop va dura 2 zile, se va desfasura in deplasare pentru care vor fi asigurate cazare/mese/transport. Campaniile de informare si constientizare se vor derula atat on-line cat si face to face si vor avea ca teme incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati, promovarea drepturilor copilului si promovarea imbatranirii active si protectia persoanelor varstnice. De asemenea, prin intermediul workshop-urilor vor fi semnate minim 5 parteneriate intre Solicitant si invitati din mediul de afaceri, socia, educational, etc. pentru consolidarea cooperarii pentru solutionarea problemelor sociale cu care se confrunta comunitatea marginalizata si sustenabilitate.

A6 Management de proiect (achizitii, contabilitate, informare-publicitate)

A6.1. Management de proiect cheltuieli Directe

            Activitatea de management, monitorizare, achizitii este o activitate transversala in cadrul proiectului si include coordonarea si monitorizarea tuturor activitatilor in vederea atingerii obiectivelor specifice si a indicatorilor proiectului, in conformitate cu instructiunile in vigoare. In cadrul acestei activitati vor fi desfasurate si actiuni de selectie, verificare eligibilitate, inregistrare si monitorizare a grupului tinta, actiuni ce vor fi intreprinse in cadrul comunitatii de catre managerul de proiect sustinut de catre responsabilii partenerilor.

            Aceasta activitate va fi realizata, printre altele, prin:

  • – monitorizarea evolutiei de ansamblu a proiectului in corelare cu graficul de activitati,
  • – identificarea abaterilor de la graficul de activitati si intreprinderea de actiuni de remediere a acestor abateri,
  • – intocmirea de rapoarte privind stadiul proiectului, urmarirea si verificarea elgibilitatii cheltuielilor efectuate,
  • – intocmirea si transmiterea cererilor de rambursare si/sau plata in conformitate cu legislatia si instructiunile in vigoare,
  • – elaborarea si/sau verificarea tuturor documentelor solicitate pe parcursul implementarii proiectului (de exemplu: fise individuale de pontaj, rapoarte de activitate, minute de sedinta, livrabile de proiect, notificari, acte aditionale, si altele),
  • – mentinerea contactului cu autoritatile responsabile de verificarea implementarii proiectului, etc.

A6.2. Management de proiect cheltuieli indirecte

            Aceasta subactivitate include toate cheltuielile indirecte in cuantum de maxim 15% din valoarea totala a proiectului cu componentele sale: achizitii, informare si publicitate si personal administrativ. Prin intermediul acestei subactivitati se vor realiza si toate procedurile de achizitii publice pentru lucrarile, serviciile si bunurile ce se vor achizitiona in proiect, detaliate in justificarea bugetului, in conformitate cu legislatia in vigoare in materie de achizitii publice.

            Achizitiile publice au ca activitati/etape specifice, urmatoarele:

  • – elaborare/actualizare plan de achizitii,
  • – intocmire documentatii de atribuire,
  • – asigurare reguli de publicitate (publicare anunturi/invitatii de participare, acolo unde este cazul) in conformitate cu legislatia in vigoare,
  • – desfasurare si finalizare proceduri de atribuire,
  • – constituire si pastrare dosare de achizitie publica,
  • – intocmire si/sau verificare contracte de achizitie publica,
  • – monitorizare derulare contracte de achizitie publica incheiate, etc.

            Procedurile de achizitii publice din proiect se vor desfasura cu respectarea tuturor principiilor prevazute de catre legislatia in vigoare, printre care si: nediscriminarea, asigurarea tratamentului egal si nediscriminarea operatorilor economici, transparenta, proportionalitatea, etc.